9 Temmuz 2010 Cuma

The Stoning of Conscience

İran hükümeti Sakineh'in recmini iptal etmiş. Muhtemelen idam edilecekmiş Sakineh. Belki de İran hükümeti Sakineh'in canını bağışlayacakmış. Öyle yazıyor gazetede. Eğer 'inançlı' İran hükümeti baskılara dayanamazsa canını bağışlayacak bir kadının, bir insanın. Canını bağışlamak? Nasıl bir tabirdir bu can bağışlama meselesi? Bir kimsenin canı, yani tüm hayatı başkasının elinde mi ki bağışlansın?
Sakineh'in başına gelenler her yıl kim bilir kaç kadının başına geliyor İran'da. Her yıl kim bilir kaç kadın, belki de suçsuz yere taşlanarak tüm köyün, kasabanın, şehrin gözü önünde üstelik çocuklarına da gösterilerek acılar içinde can veriyor. Hangisi daha çok acıtır? Taşlanmak mı, çocuklarının hıçkırıklarını görerek göğsünden aşağısı toprak altında hiçbir şey yapamadan ölmek mi yoksa suçsuz yere can vermek mi? Bir yanda bir kadın acılar içinde (kim bilir belki de her üç acıyı eşit yoğunlukta yaşıyordur) taşlanırken, diğer yanda diğer kadınlar en ufak bir dedikodu ya da halk ahlakına aykırı bir hareket sonucu bu sona varacaklarını düşünüyor. Halk ahlakına aykırı hareket ne mi? Bir erkekle konuşmak yeterince ahlaksız değil mi!!
Sakineh'in ailesi yürekli çıktı. Kaderlerine boyun eğmediler. Çocukları annelerini taşlanırken görmek yerine kucaklaşmayı tercih ettiler ve bu yönde ısrarcı bir tavır sergilediler. Uluslararası medyayı, sivil toplum örgütlerini harekete geçirdiler, kamuoyu vicdanı harekete geçti.
İran ise sadece recmi iptal etti. Yani henüz bir canı baışlamadı. Üstelik Sakineh, suçsuz olduğunu iddia ediyor. İran hükümeti insanları taşla(t)mak yerine kendi vicdanını taşlarsa, belki kamuoyunun vicdanıkadar olmasa da onun vicdanında da bir kıpırdanma olabilir.



Sakineh'in kurtarılması için kurulmuş bir site de var. Buradan da isterseniz isminiz sitede yayınlanmamasını isteyerek destek olabilirsiniz. Link şu:

http://www.freesakineh.org/




Sakineh Mohammadie Ashtiani







The Stoning Of Soraya M. (Soraya'yı Taşlamak)

Soraya'yı taşlamak uluslararası çok satanlar listesine giren bir kitaptan uyarlama bir film. Kitapta 1980li yıllarda İran İslam Cumhuriyeti'nde yaşanan suçsuz bir kadının taşlanarak bağışlanmayan hayatını hikaye ediyor. Soraya'nın hiçbir suçu yok, tek suçu insan kılığına girmiş bir yaratıkla evlenmek. Soraya kocasının başka bir kadın almak istemesi nedeniyle -İran'da birden çok kadınla evlenmek mümkün, ancak Soraya'nın kocası kalabalık bir aileye bakamayacağını düşünüyor- Soraya'nın zina yaptığını iddia ediyor, baskılar ve yalanlarla gerçekler örtbas edilip Soraya bir gün içinde idam ediliyor. Taşlanarak.








Filmin başrol oyuncularından ve Soraya'nın halasını oynayan, İslam Devrimi'nden sonra İran'dan kaçan oyuncu Shohreh Aghdashloo CNN'e Sakineh'in durumu ve film hakkında kısa bir röportaj vermiş. Videoya şuradan ulaşabilirsiniz:

http://edition.cnn.com/video/#/video/world/2010/07/08/idesk.intv.iran.stoning.cnn?iref=allsearch

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder